Brânzeturi

Branzeturi

 

Cașul

Cașul dulce este o brânză din lapte închegat și scurs de zer. El provine de la vaci, oi și capre dar cel mai bun este cel de la vacă. Din el se obtine telemea, branză frământată iar din zerul rămas de la caş se face urda.

  • Ingrediente:

Principalele ingrediente sunt laptele și cheagul;

– 100 l de lapte ( la temperatura de 30-35º la foc mic;

– 200 ml de gheg natural din rânză de viţel de lapte.

  • Mod de preparare:

– se strecoară lapte de eventualele impurități și insecte într-o oala șneu sau budacă.

-se încalzește laptele la 30-35º la foc mic ( Laptele proaspăt muls nu mai trebuie încălzit deoarece are in medie 38 º)

-laptele trebuie să fie la temperatura camerei, iar dacă nu aveți termometru se verifica cu degetul.

-daca il fierbem mai mult decat este indicat laptele isi va pierde fermenţii care constituie la inghegarea din cauya ca se sterilizeaza.

-opriti focul si da-ti laptele deoparte.

-adaugati cheagul, amestecati si acoperiti.

-lasa-ti sa se inchege 40-60 minute.

-taiati laptele inghegat cu lingura

-pregatiti un strecurator si o panza de tifon curata, impaturita in 4, peste o budaca fuficient de mare ca sa preia zarul scurs.

-adaugati laptele inghegat in strecuratoarea cu tifon

– strangeţi tifonul pentru a scurge tot zerul

– acoperiti si lasati la scurs intre 4-6 ore in functie de cat de uscat vrei sa fie caşul

Casul dulce se pastreaza la rece, acoperit pentru a nu se usca, in timp de cateva zile.

 

 

Urda

Urda este preparat din zarul care ramane de la caş, in principal urda nu poate fii obtinuta deoarece avem nevoie de zar dulce care se obtine de la caş sau de la alte tipuri de branza.

  • Ingrediente:

-in principal avem nevoie de zar dulce si o galeata de lapte dar cel mai important este sa adaugam si o galeata de zar acru.

-zarul acru se obtine de la zarul de urda care ramâne dupa ce strangem urda. El se pune intr-un butoi unde fermenteaza.

  • Mod de preparare:

– zerul se pune la foc intr-un cazan pe foc

-cazanul se unge cu tifon cu ulei (acestu lucru se face pentru ca zerul sa se prinda de fund)

-se amesteca continuu pana cand incepe sa fiarba dupa ce se adauga o galeata de lapte pentru a obtine urda mai multa.

-urda se stange cu linguroiul cu gauri, se pune pe o strecuratoare sau tifon si se lasa la stors/racit.

Zarul ce ramane nu se arunca ci se raceste si se da la vaci pentru a da lapte mai mult sau la porci.

 

 

Balmoş

Balmoşul este specific bucovinean, el este taria si frumusetea locului.

  • Ingrediente:

-1 cana de malai

-1 cana de smantana

– caş proaspat

-sare

  • Mod de preparare:

– fierbem smantana cu untul si cu sarea

-presaram incet malai, amestecand bine

– punem apoi branza framantata marunt cu furculiţa si fierbem amestecul pana ce branza se topeşte.

Se mananca fierbinte pe deasupra fiecari portii , punem unt si caş proaspat maruntit.

 

 

Ursache Viorel.

Tocinei din cartofi

  • Ingrediente:

– 1kg cartofi

-2 oua

-4 linguri faina de grâu

-sare

-ulei

  • Mod de preparare:

Se curata barabulele, se spala, se dau pe razatoare. Se adauga ouăle, faina si sarea dupa gust. Intr-o tigaie se aduga ulei cate putin si cu o lingura de lemn se aseaza compozitia, se prajesc pe amandoua partile si se scot pe o farfurie. Se servesc calzi cu smantana si zahar sau iaurt.

 

 

Scarjele:

  • Ingrediente:

– 500gr de cartofi

– sare

  • Mod de preparare:

Se curata barabulele se spala si se taie feli pe ”lung” groase si se incinge plita. Presara plita cu sare si se coc sacrjelele, se intorc cu o paleta sa se poata rumeni pe ambele parti. Barabulele trebuie sa fie fara apa

Cules de la Cojocar Maria

 

Mamaliga de barabule

  • Ingrediente

-2-3 barabule

-o cana de faina de malai

-sare

  • Mod de preparare

Se curata barabulele si se taie cuburi(sau se rup) si se fierb in apa cu sare cat sa ii acopere. Cand s-au fiert se sfaramna ca pentru piure, pastrand insa toata apa, dupa care se adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu. Dupa 10 minute, timp in care se continua amestecarea, se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn. Se serveste cu aceleasi feluri de mancare ca si mamaliga obisnuita.

Cules de la Safriuc Vasilena, 75 ani, Breaza

 

Taitei pentru supa:

Mod de preparare:

Se pune faina pe un fund de lemn, se face o gaura in faina se pun galbenusurile sare si incepe sa amestece tot. Se face un aluat tare se fac foi foarte subtiri, se lasa se se usuce foile, apoi se taie feliute foarte subtiri.