Ciorbe de vara

 

Borș de putină (acru):

Ingrediente: tărâţe de grâu, făină de porumb, apă călduţă (huște).
Mod de preparare: se amestecă și se lasă la cald până se acreşte.

Niga Veronica, 66 ani – loc. Frumosu

 

Borș de sfeclă:

Ingrediente: sfeclă, morcov, ceapă, leuștean, pătrunjel, barabule, borș de putină (borș acru), sare, piper.
Mod de preparare: se pune sfeclă cu tot cu coajă la fiert; se scoate și se pune la răcit ; se taie barabulele bucăți și se pun la fiert; se dă sfecla, morcovi, ceapa prin răzuirea si se lasă puțin; se mărunțește leușeanul și pătrunjelul; se adaugă toate ingredientele și se mai lasă să mai de-a clocot.

Hotea Mariana, 48 ani – Campulung Moldovenesc

 

Borș de lobădă

Ingrediente: ½ kg lobădă, 1/2 l borș, o ceapă mică, un vârf de cuțit de piper, 4-5 căței de usturoi, leuștean, 100gr smântănă.
Mod de preparare: Lobăda se spală fară să se rupă frunzele, in 2-3 ape; apoi se rup frunzele si vârfurile fragede, se ia în mănunchi și se taie în felii mai late care se vor pune în ½ l apă clocotită împreună cu ceapa tăiată mărunt și se vor fierbe circa 30 min. Ciorba se acrește cu borș, se adaugă sare și piper cât este necesar sau 1-2 linguri de untdelemn în care se pune un vârf de linguriță de boia dulce. La sfârșit se adaugă usturoiul tocat dar si leușteanul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

Borș de urzici

Ingrediente: 1/2 kg urzici (sau mai puțin), o ceapă de mărime mijlocie, 30ml untdelemn, 100ml smântănă, 3-4 cătei de usturoi, bors, sare, piper si leuștean.
Mod de preparare:rzicile se spală bine apoi se iau in manunchi și se taie felii late. Se fierb circa o oăa în 1 ½ l apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt, când sunt bine fierte se acrește cu borș adăugându-se apă dacă ciorba este prea dreasă. Când cantitatea de urzici este mai mică se poate adăuga o lingură cu varf de orez, când acestea sunt aproape fierte, deoarece orezul ferbe circa 20 min.

Urzicile cu ceapa se pot fierbe în oala sub presiune în 30 min. Apoi se adaugă sarea, piperul dar și leușteanul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

Borș de hamei

Ingrediente: ½ kg hamei, ½ kg roșii, 1 ceapă, 300gr faină, 3 linguri de untdelemn, 100ml smântână, frunze de pătrunjel, țelină.
Mod de preparare: hameiul este o plantă care crește sălbatic pe marginea sau in luminișurile pădurilor sau cultivat pentru prepararea berii.

Oasele afumate se fierb în circa ½ l apă rece cu o ceapă tăiată mărunt. După circa o oră, se adaugă hameiul și se fierbe până când se înmoaie (circa 30 min). Ciorba se acrește cu suc de roși. Se sărează și se mai fierb în câteva clocote. Apoi se ia de pe foc și se pune frunzele de pătrunjel și piperul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

 

Borș de gălbiori

  • Ingrediente:

-1 kg de gălbiori, curațați, spălați;

-zarzavaturi: pătrunjel, leuștean și cimbru;

– legume: morcov, ceapă, rădăcinoase-spălate și curățate.

  • Mod de preparare:

Legumele pregătite, spălate curățate, tăiate se pun la fiert cu puțină sare se adaugă două linguri de orez și apoi gălbiorii prăjiti și tăiați.

După ce s-au fiert legumele și gălbiorii se adaugă borșul fiert cu leuștean după gust și zarzavatul tăiat mărunt. Se drege cu smântână și ou bătut.

Cules de la Vermeșan Raveca

 

Borș de barabule cu smântână(barabule direse)

  • Ingrediente:

-5-6 barabule mijlocii;

-morcov, rădăcini de pătrunjel, 2 cepe, pătrunjel verde.

  • Mod de preparare:

Se fierb barabulele cu o crenguță de cimbru. Se calesc 2-3 minute în ulei puțin ceapa și morcovul și alte rădăcinoase dacă avem. Apoi se amestecă ușor barabulele care fierb. După ce legumele sunt fierte se adaugă dupa gust borș de putină fiert cu 2-3 frunze de leuștean. La urmă se adaugă pătrunjelul verde sau uscat și se drege cu smântâna.

Cules de Negură Olga, 72, Frumosu

 

Holbură(zarzavat fiert în zer sau jintiță)

Această fiertură fiarta în zer sau jintiță este specifică/se intâlnește în mod frecvent la stână-unde se gătește din abundență zer și jintița, dar putem prepara când avem verdețuri proaspete și jintiță sau zer.

  • Ingrediente

-ceapă;

-morcov;

-lobădă roșie;

-pătrunjel,

-leuștean verde;

-tarahon;

-un praf de sare;

  • Mod de preparare:

Se călește ceapa și morcovul câteva minute, se adaugă apa fiartă, 2-3 linguri de orez. După ce s-a fiert orezul aproape 15-20 minute, se adaugă jintița(zerul) clocotite, apoi la sfârșit zarzavatul, verdețurile si lobăda rosie.

Datorita lobodei rosii, ciorba capata o culoare roz, la fel si urda din jintita care da o aroma si da un gust delicios.

Cules de la Reveca Vermetan