Fel principal

… sau mâncăruri de dulce

 

Varza cu carne

  • Ingrediente:

-Vară murată;

– Ciolan afumat de porc;

– Costiță de porc.

  • Mod de preparare:

Tai varza bucăți și se pune cu carnea la fiert.

Fasole cu ciolan

  • Ingrediente:

– Fasole;

– Ciolan;

– Morcovi;

– Țelina;

– Pătrunjel.

  • Mod de preparare:

Se fierb fasolele cu ciolan; se taie morcovii, ceapa, pătrunjelul, țelina mărunt și se pun împreună la fiert cu fasolele și ciolanul.

Holte Maria, 60 ani

Campulung Moldovenesc.

Barabule în rulă cu mujdei de usturoi

Se aleg barabulele cele mai mari apoi se curăță, se taie în patru si se pun la copt într-o tava mare și se lasă până ce s-a rumenit.

Se curăță câțiva căței de usturoi și se strivesc în scahița apoi se adaugă sare, ulei și apă.

 

Barabule fierte cu cimbru și leuștean

Se curăță 1 kg de barabule și se pun la fiert cu puțină sare. După ce s-au fiert se scurg de apă și se adaugă cimbru și leuștean după gust.

 

Chifteluțe de barabule fierte

Ingrediente:

– 1 kg de barabule;

– 2-3 linguri de faină albă;

– ulei;

-zahăr.

  • Mod de preparare:

Barabule fierte se pisează până se face un piure în care se adaugă făină albă se formează biluțe și se coc în uleiul închins, se lasă să se rumenească, se presară zahăr deasupra.

Cules de la Negură Olga, 72ani, Frumosu

 

Tocăniță de hribi

  • Ingrediente:

-1 kg de hribi;

-100gr. unt;

-1 pahar de smântână;

-4 ouă;

-1lingură de mărar tocat;

-sare.

  • Mod de preparare:

Hribii se taie cubulețe și se prăjesc cu untul încins, amestecându-se ușor. Din când în când se toarnă câte puțină apă până ce hribii se înmoaie bine. Ouale se bat separat, adăugându-se smântână, sare, mărar, iar la sfârșit hribii prăjiti. Toată compoziția se pune la cuptor timp de 15 minute până se rumenește. Tocănița se servește caldă, cu mamăliguță.

Cules de la Savriuc Poenar Valentina

 

 

Pastrav afumat în cobză în cetină de brad:

  • Mod de preparare:

” Cobza de păstav afumat” e formată din câțiva pești afumați în anume legați împreună apoi, într-un manson de cetina proaspătă de brad. Cetina e adăugată în formă de cobză și legată cu fâșii de coajă de răchită, astfel încat ca la final are forma unei cobze fără coadă. Poate fii un kg de pește în fiecare cobză de regulă intră cam 4-5 bucăți. Fiecare pește e prins, curățat, spălat bine și pus să stea vreo patru ore la baiț cu sare și cu condimente. Nu se folosește oțet sau vin iar condimentele nu trebuie sa fie din cele tari ca să nu acopere gustul delicat al peștelui. După asta se clătește peștele și se pune la afumat. Se folosește numai fum cald din conuri de brad să pătrundă carnea. Afumatul e o tehnică specială: Dacă fumul e prea cald peștele se sfărâmă sau devine amar dar dacă e prea rece sau dacă e prea puțin peștele rămâne crud: durează cam 4-5 ore afumatul pe urmă se lasă la răcit și abia după aceea se poate grupa peștele în cetină si lega.

Ignea Maria Tudorita, 46 ani.

Drob de miel

  • Ingrediente:

– organe de miel( plămâni, inimă, ficat, rinichi);

– 5 ouă;

– 2 linguri untură;

-100gr. pesmet înmuiat;

– 2-3 cepe;

– sare, piper;

  • Mod de preparare:

Organele se fierb puțin, se toacă, apoi se adaugă ouale, pesmetul, untura. Ceapa trebuie tăiată mărunt și călită în untura care se adaugă și ea, piperul, sarea și un pic de usturoi se adaugă dup gust.

După ce se amestecă toate foarte bine se pune la cuptor.

Cules de la Moroșan Maria, 74 ani.