Interviuri

Produse din carne din Bucovina

 

Cârnați:

Ingrediente: carne de porc, slănină, maţe de porc, usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: Se dă carnea cu slănina prin mașina de tocat; usturoiul se pisează; se amestecă ingredientele; se pune sare și piper; se pune umplutura în chişcărniţă si se umple cârnaţele de porc; apoi cârnaţii se afumă în afumătoare.

Chişcă:

Ingrediente: plămâni, cap, șorici, rinichi (de porc), orez;
Mod de preparare: se fierb plămâni, capul , șorici și rinichi de porc; se fierbe orezul separat; se dezghioacă (se scoate) carnea de pe ciolane ; se dă prin mașina de carne; se adaugă orezul, sarea dar și piperul; se pune în chișcărniță și se umple mațele apoi se fierb.

 

Tobă:

Mod de preparare: se face din carne de porc; se pune la fiert limba, șoricii, rinichii, carnea se fierbe foarte bine, se dă la rece după ce s-a racit carnea se taie feliuțe, se amestecă cu sare, piper si puțin usturoi și zeama de la fiert carnea. Se pune mațe groase sau mațe din stomacul porcului. Se dă la rece și apoi se afumă.

 

Răcituri:

Ingrediente: carne, cap, urechi, copite (de porc), morcovi, ceapă, usturoi;
Mod de preparare: se pun toate ingredientele la fiert; se fierb foarte bine ; se dezghioacă (se scot) carnea de pe ciolane ; se taie morcovii; se adaugă usturoiul măcinat, sare, piper; se pune carnea in blide (castroane) apoi peste ea se adaugă zeamă și se lasă 12 ore la rece pentru a se întarii.

Hotea Maria 74 ani, Câmpulung-Moldovenesc

Tochitură

Ingrediente: carne, cârnați afumați, untură, sare, piper, usturoi, apă.
Mod de preparare: într-un ceaun de tuci se pune toată carnea tăiată bucăți. După ce este aproape fiartă în întregime se adaugă cârnați bucăți. Între timp se învârte și se adaugă mirodeniile după gust până scade apa si rămâne sosul.
Se servește cu mămăliga de barabule si branză de oi sau de vacă frământată.

Marocico Diana Maria, Bunica: Hutopila Veronica, Comuna Izvoarele Sucevei.

 

Scrob

Mod de preparare: se scoate carnea prăjită din untură, se pune la încălzit. Separat de bat 4-5 ouă și se pun peste carnea încinsă. Se mănâncă cu mămăligă și brânză de oi.

Niga Veronica, loc. Frumosu, 66 ani.

 

Ciorbe de vară

 

Borș de putină (acru):

Ingrediente: tărâţe de grâu, făină de porumb, apă călduţă (huște).
Mod de preparare: se amestecă și se lasă la cald până se acreşte.

Niga Veronica, 66 ani – loc. Frumosu

Borș de sfeclă:

Ingrediente: sfeclă, morcov, ceapă, leuștean, pătrunjel, barabule, borș de putină (borș acru), sare, piper.
Mod de preparare: se pune sfeclă cu tot cu coajă la fiert; se scoate și se pune la răcit ; se taie barabulele bucăți și se pun la fiert; se dă sfecla, morcovi, ceapa prin răzuirea si se lasă puțin; se mărunțește leușeanul și pătrunjelul; se adaugă toate ingredientele și se mai lasă să mai de-a clocot.

Hotea Mariana, 48 ani – Campulung Moldovenesc

 

Borș de lobădă

Ingrediente: ½ kg lobădă, 1/2 l borș, o ceapă mică, un vârf de cuțit de piper, 4-5 căței de usturoi, leuștean, 100gr smântănă.
Mod de preparare: Lobăda se spală fară să se rupă frunzele, in 2-3 ape; apoi se rup frunzele si vârfurile fragede, se ia în mănunchi și se taie în felii mai late care se vor pune în ½ l apă clocotită împreună cu ceapa tăiată mărunt și se vor fierbe circa 30 min. Ciorba se acrește cu borș, se adaugă sare și piper cât este necesar sau 1-2 linguri de untdelemn în care se pune un vârf de linguriță de boia dulce. La sfârșit se adaugă usturoiul tocat dar si leușteanul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

Borș de urzici

Ingrediente: 1/2 kg urzici (sau mai puțin), o ceapă de mărime mijlocie, 30ml untdelemn, 100ml smântănă, 3-4 cătei de usturoi, bors, sare, piper si leuștean.
Mod de preparare:rzicile se spală bine apoi se iau in manunchi și se taie felii late. Se fierb circa o oăa în 1 ½ l apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt, când sunt bine fierte se acrește cu borș adăugându-se apă dacă ciorba este prea dreasă. Când cantitatea de urzici este mai mică se poate adăuga o lingură cu varf de orez, când acestea sunt aproape fierte, deoarece orezul ferbe circa 20 min.

Urzicile cu ceapa se pot fierbe în oala sub presiune în 30 min. Apoi se adaugă sarea, piperul dar și leușteanul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

Borș de hamei

Ingrediente: ½ kg hamei, ½ kg roșii, 1 ceapă, 300gr faină, 3 linguri de untdelemn, 100ml smântână, frunze de pătrunjel, țelină.
Mod de preparare: hameiul este o plantă care crește sălbatic pe marginea sau in luminișurile pădurilor sau cultivat pentru prepararea berii.

Oasele afumate se fierb în circa ½ l apă rece cu o ceapă tăiată mărunt. După circa o oră, se adaugă hameiul și se fierbe până când se înmoaie (circa 30 min). Ciorba se acrește cu suc de roși. Se sărează și se mai fierb în câteva clocote. Apoi se ia de pe foc și se pune frunzele de pătrunjel și piperul.

Chireac Victoria , 58 ani – Comuna Frumosu

 

Borș de gălbiori

 • Ingrediente:

-1 kg de gălbiori, curațați, spălați;

-zarzavaturi: pătrunjel, leuștean și cimbru;

– legume: morcov, ceapă, rădăcinoase-spălate și curățate.

 • Mod de preparare:

Legumele pregătite, spălate curățate, tăiate se pun la fiert cu puțină sare se adaugă două linguri de orez și apoi gălbiorii prăjiti și tăiați.

După ce s-au fiert legumele și gălbiorii se adaugă borșul fiert cu leuștean după gust și zarzavatul tăiat mărunt. Se drege cu smântână și ou bătut.

Cules de la Vermeșan Raveca

 

Borș de barabule cu smântână(barabule direse)

 • Ingrediente:

-5-6 barabule mijlocii;

-morcov, rădăcini de pătrunjel, 2 cepe, pătrunjel verde.

 • Mod de preparare:

Se fierb barabulele cu o crenguță de cimbru. Se calesc 2-3 minute în ulei puțin ceapa și morcovul și alte rădăcinoase dacă avem. Apoi se amestecă ușor barabulele care fierb. După ce legumele sunt fierte se adaugă dupa gust borș de putină fiert cu 2-3 frunze de leuștean. La urmă se adaugă pătrunjelul verde sau uscat și se drege cu smântâna.

Cules de Negură Olga, 72, Frumosu

Holbură(zarzavat fiert în zer sau jintiță)

Această fiertură fiarta în zer sau jintiță este specifică/se intâlnește în mod frecvent la stână-unde se gătește din abundență zer și jintița, dar putem prepara când avem verdețuri proaspete și jintiță sau zer.

 • Ingrediente

-ceapă;

-morcov;

-lobădă roșie;

-pătrunjel,

-leuștean verde;

-tarahon;

-un praf de sare;

 • Mod de preparare:

Se călește ceapa și morcovul câteva minute, se adaugă apa fiartă, 2-3 linguri de orez. După ce s-a fiert orezul aproape 15-20 minute, se adaugă jintița(zerul) clocotite, apoi la sfârșit zarzavatul, verdețurile si lobăda rosie.

Datorita lobodei rosii, ciorba capata o culoare roz, la fel si urda din jintita care da o aroma si da un gust delicios.

Cules de la Reveca Vermetan

 

 

 

 

 1. 3. Fel principal sau mancăruri de dulce

Varza cu carne

 • Ingrediente:

-Vară murată;

– Ciolan afumat de porc;

– Costiță de porc.

 • Mod de preparare:

Tai varza bucăți și se pune cu carnea la fiert.

Fasole cu ciolan

 • Ingrediente:

– Fasole;

– Ciolan;

– Morcovi;

– Țelina;

– Pătrunjel.

 • Mod de preparare:

Se fierb fasolele cu ciolan; se taie morcovii, ceapa, pătrunjelul, țelina mărunt și se pun împreună la fiert cu fasolele și ciolanul.

Holte Maria, 60 ani

Campulung Moldovenesc.

Barabule în rulă cu mujdei de usturoi

Se aleg barabulele cele mai mari apoi se curăță, se taie în patru si se pun la copt într-o tava mare și se lasă până ce s-a rumenit.

Se curăță câțiva căței de usturoi și se strivesc în scahița apoi se adaugă sare, ulei și apă.

 

Barabule fierte cu cimbru și leuștean

Se curăță 1 kg de barabule și se pun la fiert cu puțină sare. După ce s-au fiert se scurg de apă și se adaugă cimbru și leuștean după gust.

 

Chifteluțe de barabule fierte

Ingrediente:

– 1 kg de barabule;

– 2-3 linguri de faină albă;

– ulei;

-zahăr.

 • Mod de preparare:

Barabule fierte se pisează până se face un piure în care se adaugă făină albă se formează biluțe și se coc în uleiul închins, se lasă să se rumenească, se presară zahăr deasupra.

Cules de la Negură Olga, 72ani, Frumosu

Tocăniță de hribi

 • Ingrediente:

-1 kg de hribi;

-100gr. unt;

-1 pahar de smântână;

-4 ouă;

-1lingură de mărar tocat;

-sare.

 • Mod de preparare:

Hribii se taie cubulețe și se prăjesc cu untul încins, amestecându-se ușor. Din când în când se toarnă câte puțină apă până ce hribii se înmoaie bine. Ouale se bat separat, adăugându-se smântână, sare, mărar, iar la sfârșit hribii prăjiti. Toată compoziția se pune la cuptor timp de 15 minute până se rumenește. Tocănița se servește caldă, cu mamăliguță.

Cules de la Savriuc Poenar Valentina

 

Pastrav afumat în cobză în cetină de brad:

 • Mod de preparare:

” Cobza de păstav afumat” e formată din câțiva pești afumați în anume legați împreună apoi, într-un manson de cetina proaspătă de brad. Cetina e adăugată în formă de cobză și legată cu fâșii de coajă de răchită, astfel încat ca la final are forma unei cobze fără coadă. Poate fii un kg de pește în fiecare cobză de regulă intră cam 4-5 bucăți. Fiecare pește e prins, curățat, spălat bine și pus să stea vreo patru ore la baiț cu sare și cu condimente. Nu se folosește oțet sau vin iar condimentele nu trebuie sa fie din cele tari ca să nu acopere gustul delicat al peștelui. După asta se clătește peștele și se pune la afumat. Se folosește numai fum cald din conuri de brad să pătrundă carnea. Afumatul e o tehnică specială: Dacă fumul e prea cald peștele se sfărâmă sau devine amar dar dacă e prea rece sau dacă e prea puțin peștele rămâne crud: durează cam 4-5 ore afumatul pe urmă se lasă la răcit și abia după aceea se poate grupa peștele în cetină si lega.

Ignea Maria Tudorita, 46 ani.

Drob de miel

 • Ingrediente:

– organe de miel( plămâni, inimă, ficat, rinichi);

– 5 ouă;

– 2 linguri untură;

-100gr. pesmet înmuiat;

– 2-3 cepe;

– sare, piper;

 • Mod de preparare:

Organele se fierb puțin, se toacă, apoi se adaugă ouale, pesmetul, untura. Ceapa trebuie tăiată mărunt și călită în untura care se adaugă și ea, piperul, sarea și un pic de usturoi se adaugă dup gust.

După ce se amestecă toate foarte bine se pune la cuptor.

Cules de la Moroșan Maria, 74 ani.

 

 

 1. Murături:

Varză murată (la butoi)

 • Se curăță varza de frunzele uscate și se taie cotorul. Pe fundul butoiului se pune un strat de mărar, un măr și un ciucalău (porumb).
 • Separat se pune apa la fiert cu mărar și sare. Când clocotește apa se pune apa rece peste pentru a se căli apa.
 • Se toarnă apoi apa călită în butoi peste varză iar deasupra se pune teasc (o piatra mai grea) și se închide cu capacul.
 • Peste butoi se pune un ţol (covor) pentru a ţine apa caldă cât mai mult timp. Dupa ½ luni varza este murată şi numai bună de servit.

Vaman Marioara, 58 ani

Comuna Frumosu, Deia

 

 1. Branzeturi

Cașul

Cașul dulce este o brânză din lapte închegat și scurs de zer. El provine de la vaci, oi și capre dar cel mai bun este cel de la vacă. Din el se obtine telemea, branză frământată iar din zerul rămas de la caş se face urda.

 • Ingrediente:

Principalele ingrediente sunt laptele și cheagul;

– 100 l de lapte ( la temperatura de 30-35º la foc mic;

– 200 ml de gheg natural din rânză de viţel de lapte.

 • Mod de preparare:

– se strecoară lapte de eventualele impurități și insecte într-o oala șneu sau budacă.

-se încalzește laptele la 30-35º la foc mic ( Laptele proaspăt muls nu mai trebuie încălzit deoarece are in medie 38 º)

-laptele trebuie să fie la temperatura camerei, iar dacă nu aveți termometru se verifica cu degetul.

-daca il fierbem mai mult decat este indicat laptele isi va pierde fermenţii care constituie la inghegarea din cauya ca se sterilizeaza.

-opriti focul si da-ti laptele deoparte.

-adaugati cheagul, amestecati si acoperiti.

-lasa-ti sa se inchege 40-60 minute.

-taiati laptele inghegat cu lingura

-pregatiti un strecurator si o panza de tifon curata, impaturita in 4, peste o budaca fuficient de mare ca sa preia zarul scurs.

-adaugati laptele inghegat in strecuratoarea cu tifon

– strangeţi tifonul pentru a scurge tot zerul

– acoperiti si lasati la scurs intre 4-6 ore in functie de cat de uscat vrei sa fie caşul

Casul dulce se pastreaza la rece, acoperit pentru a nu se usca, in timp de cateva zile.

 

 

Urda

Urda este preparat din zarul care ramane de la caş, in principal urda nu poate fii obtinuta deoarece avem nevoie de zar dulce care se obtine de la caş sau de la alte tipuri de branza.

 • Ingrediente:

-in principal avem nevoie de zar dulce si o galeata de lapte dar cel mai important este sa adaugam si o galeata de zar acru.

-zarul acru se obtine de la zarul de urda care ramâne dupa ce strangem urda. El se pune intr-un butoi unde fermenteaza.

 • Mod de preparare:

– zerul se pune la foc intr-un cazan pe foc

-cazanul se unge cu tifon cu ulei (acestu lucru se face pentru ca zerul sa se prinda de fund)

-se amesteca continuu pana cand incepe sa fiarba dupa ce se adauga o galeata de lapte pentru a obtine urda mai multa.

-urda se stange cu linguroiul cu gauri, se pune pe o strecuratoare sau tifon si se lasa la stors/racit.

Zarul ce ramane nu se arunca ci se raceste si se da la vaci pentru a da lapte mai mult sau la porci.

 

 

Balmoş

Balmoşul este specific bucovinean, el este taria si frumusetea locului.

 • Ingrediente:

-1 cana de malai

-1 cana de smantana

– caş proaspat

-sare

 • Mod de preparare:

– fierbem smantana cu untul si cu sarea

-presaram incet malai, amestecand bine

– punem apoi branza framantata marunt cu furculiţa si fierbem amestecul pana ce branza se topeşte.

Se mananca fierbinte pe deasupra fiecari portii , punem unt si caş proaspat maruntit.

 

 

Ursache Viorel.

Tocinei din cartofi

 • Ingrediente:

– 1kg cartofi

-2 oua

-4 linguri faina de grâu

-sare

-ulei

 • Mod de preparare:

Se curata barabulele, se spala, se dau pe razatoare. Se adauga ouăle, faina si sarea dupa gust. Intr-o tigaie se aduga ulei cate putin si cu o lingura de lemn se aseaza compozitia, se prajesc pe amandoua partile si se scot pe o farfurie. Se servesc calzi cu smantana si zahar sau iaurt.

 

 

Scarjele:

 • Ingrediente:

– 500gr de cartofi

– sare

 • Mod de preparare:

Se curata barabulele se spala si se taie feli pe ”lung” groase si se incinge plita. Presara plita cu sare si se coc sacrjelele, se intorc cu o paleta sa se poata rumeni pe ambele parti. Barabulele trebuie sa fie fara apa

Cules de la Cojocar Maria

 

Mamaliga de barabule

 • Ingrediente

-2-3 barabule

-o cana de faina de malai

-sare

 • Mod de preparare

Se curata barabulele si se taie cuburi(sau se rup) si se fierb in apa cu sare cat sa ii acopere. Cand s-au fiert se sfaramna ca pentru piure, pastrand insa toata apa, dupa care se adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu. Dupa 10 minute, timp in care se continua amestecarea, se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn. Se serveste cu aceleasi feluri de mancare ca si mamaliga obisnuita.

Cules de la Safriuc Vasilena, 75 ani, Breaza

 

Taitei pentru supa:

Mod de preparare:

Se pune faina pe un fund de lemn, se face o gaura in faina se pun galbenusurile sare si incepe sa amestece tot. Se face un aluat tare se fac foi foarte subtiri, se lasa se se usuce foile, apoi se taie feliute foarte subtiri.

 

 1. Prajituri traditionale

Alivinca (Alivanca)

 • Ingrediente:

– 2 cani de lapte acru

– 2 cani de faina de porumb amestecat cu faina de grâu

-o linguriţă de bicarbonat stins cu oţet

-1 ou

– o cana de zahar

– sare

 

 • Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele, se bat cu telul. În tava se pune ulei si se toarna amestecul. Cand se rumeneste pe margine se scoate din tavă si se serveste cu smântană si zahar.

Vaman Domnica, 63 ani

Comuna Frumosu, Deia

Chiroste:

 • Ingrediente:

– 500gr de faina

– 1 lingurita

– apa calduta

-300 gr urda un pic acrisoara

– 150 gr zahar

– 2 oua

– 1 praf de scortisoara

 

 • Mod de preparare:

Din faina, sare, si apa se face un aluat destul de tare. Urda, zaharul, ouale si scortisoara se amesteca foarte bine. Din aluat se intinde o foaie foarte subtire si se taie bucati patrate. Umplutura se ia cu lingura si se pune in fiecare patratel. La final se lipesc foarte bine patratelele. Intre timp intr-un ceaun se pune apa la fierta cu putina sare. Cand apa fierbe se adauga chirostele una cate una. Se lasa la fiert cam 40 min, in functie de cum arde focul. Se servesc cu smantana si scortisoara dupa gust.

Cules de la Erhan Mihaela, 69 ani.

Sadova.

Poale-n brau

 • Ingrediente:
 • Aluat:

– 500gr de faina

-240 ml de lapte

– 7 gr drojdie deshidratata

– 2 oua

– 50 gr de unt

– 80 gr zahar

– un varf de cutit de sare

– coaja rasa de la portocala.

 

Turtite cu jumari:

 • Ingrediente:

– 500gr de untura

– un pahar de smantana

– putin bicarbonat stins cu otet

– 250 gr. de zahar

-2 oua

-jumari

-faina cat cuprinde

 • Mod de preparare

Se bat ouale cu zaharul, se pune untura, smantana se framanta bine, se pune jumatate si se framanta un aluat moale sa nu fie vartos, se lasa la dosopit, se face foaie si se taie cu forma, se pun la copt. Dupa ce s-au copt se dau prin 200 gr. zahar pudra.

Malai

 • Ingrediente:

– 500gr faina de porumb

-100 gr faina de grâu

-200gr griş

-4 oua

-300 gr branza de vaca

-500gr iaurt

– 1 lingurita de bicarbonat stins cu otet

-sare

 

 • Mod de preparare:

Se bat ouăle , se aduga branza data prin sita, faina de porumb, de grau, grişul, si iaurtul dar si sarea si se amesteca compozitia cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza.

Apoi, adauga compozitia intr-o gtava unsă cu unt si presarata cu faina. Se coace 40 min. Se serveste calda cu smantana si zahar sau iaurt.

Hutopia Veronioca

Comuna Izvoare Suceava

Malai cu mac ( inlocuia odinioara painea)

 • Ingrediente:

– o jumatate de kg de faina de malai oparita cu apa clocotita

– sare

– 2-3 linguri de zahar

– 2 linguri de mac

– faina de grau

– drojdie cat o nuca

– 6 linguri de ulei

 • Mod de preparare:

Malaiul oparit se amesteca cu faina de grau, dupa ce sa mai racit se adauga uleiul, drojdia dizovata in apa calduta cu 2-3 linguri de zahar, macul. Se face o coca la fel ca la paine si se da la cuptor.

Cules de Suhani Maria-Luisa de la Vermesan Raveica.

 

 

Canegli

 • Ingrediente:

-Barabule puse la fiert

– Pasate si lasate la racit

– Faina cat cuprinde

-1-2 oua

 • Mod de preparare.

Se framanta un aluat potrivit, se fac bilute si se pun in apa la fiert cateva minute. Se pune ulei si zahar pe deasupra.

 

Cornulete cu gem

 • Ingrediente:

– făină

– untură

– 1 ou

– zahăr

-drojdie

 

 • Mod de preparare:

Se face aluatul apoi se lasă o jumatate de oră, dupa care se intinde cu sucitorul apoi se taie. Fiecare bucată taiată este umpluta cu gem apoi sunt puse la cuptor.

La sfârșit se presoara putin zahăr pudră si vanilie peste.

 

Covrigi de post cu bors de putina

 • Ingrediente:

– un pahar de untură

– un pahar de borș de putină

– drojdie cat o nucă

– faina cât cuprinde

 

Mod de preparare:

Se omogenizeaza toate la un loc, aluatul obtinut se intinde cu sucitorul o foaie subtire si se taie triunchiuri pe care se pune cate o gramajoara de magiun de prune dupa care se ruleaza si se baga la cuptor a foc iute. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat

Morosan Maria, 74 ani

 

Invartita cu mac:

 • Ingrediente:

– 3 cani de faina

– 1 cana de lapte

– 3 oua

– 1 cana de zahar

– 1 lingura de drojdie

– 3 linguri ulei

– 500gr seminte de mac

– coaja de la o lamaie

– sare

 • Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, doua oua, cana de lapte, o cana de zahar, drojdie, ulei si se lasa la dospit 2-3 ore. Separat se macina macul si se pune la fiert. Cand s-a inchegat se ia de pe foc, laptele si zaharul ramas amestecand in continuare. Se intinde o foaie de aluat groasa de un centimetru unde se adauga umplutura si se invarte foaia. Se unge cu ulei tava de cozonac se aseaza invartita, se unge cu ou si se da la cuptor la foc mare si se lasa pana se rumeneste.

 

Pogaci pe plita:

 • Ingrediente:

– 500gr de faina

– 12 gr de sare

– 250 ml de apa

– 1 lingurita de zahar

– 1 cub de drojdie

 

 • Mod de preparare:

Se face un aluat normal de paine care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Apoi impartim aluatul in tri bucati in trei parti egale se ia o bucata si se intinde cu mana si apoi se pune pe plita sa se coaca.

Cules de la Cojocar Maria

Compoturi:

Chisalita:

Ingrediente: Se iau prunele spalate bine. Se pun la fiert intr-o oala cu apa, cand fierbe apa se pun prunele se fierb pana incep a crăpa se dă la rece, se pune zahăr si se mănâncă.

Sosuri:

Hrean cu smantana:

 • Ingrediente:

– 2-3 radacini de hrean

– smanatana

– sare

 • Mod de preparare

Se curata hreanul, se da pe razatoarea marunta se freaca cu sare, se pune smantana peste hrean. Sosul rezultat este asemenea unei maioneze.

Se mananca cu friptura.

 

Rântaș

 • Ingrediente:

-faina

– apa

 • Mod de prepare:

Se pune faina intr-o fandila, se prajeste faina pana devine maronie, se pune apa peste faina si se fierbe pana se obtine o pasta groasa, se foloseste la preparate din carne.

Cules de Suhani Maria-Luisa de la Chiriac Victoria, 58 ani

Loc. Frumosu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vorba cu…

 1. Exista un orar al mesei?

Nu, in zile de sarbatoare eram hoti acasa.

 1. Exista un ritual al mesei?

Da, inainte sa manacam ziceam o rugaciune.

 1. Aveati locuri fixe la masa?

Nu, eram multi si ne asezam pe unde apucam.

 1. Ce mancati de regula dimineata, la amiaza…

D: lapte, brânză, poate carne.

A: mamaliga cu branza, lapte acru, branza cu smantana ( fara paine, rar, sau foarte rar), bors de barabule, de fasole, carne.

S: lapte ingrosat( de obicei)

 1. Ce mancati la sarbatorile mari?

-Zamă, friptura, cozonac, si poate placinta, galuste cu crupe

-Zama dreasa cu samnatana si ou

– Friptura de gaina (vara) si de porc ( iarna)

 1. Ce se bea la masa?

Rachiu, cafea de cicoare (, vinul nu se obisnuia )

De Paste se pregatea Pasca, babele si cozonacul, ouale rosi

De Craciun, porcul se pârlea cu paie din piele se faceau opinci. Din el se pregateau de gospodari chisca, carnati, toba la fiecare casa

Cules de Iacoban Vladut de la Stiblei Viorel, 84 ani

Loc. Frumosu

 

Citate:

 1. ”Mancarea aduce oamnenii impreuna, la nivele foarte diferite e hrana pentru suflet si corp, e dragostea adevarata”

Gioda de Laurentiis

 1. ” Mancarea, pana la urma, este in traditia noastra, este ceva sfant. Nu e vorba de nutrienti si calorii. E vorba de impartasire. E vorba de onestitate . E vorba de identitate”

Louise Fresca

 1. ” Daca mai multi dintre noi am iubi mancarea, veselia si muzica mai mult ca aurul, lumea ar fii un loc mai bun”

JRR Tolkien

 1. ” Oamnenii care isi impart cu tine mancare, isi impart si inima”

Cesar Chavez

 1. ” Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea”

Theodore Zeldin

 1. ” Intai manacam, apoi facem toate celelalte lucruri”

M.F.K Fisher

 1. ” Omanenii care iubesc sa manace sunt intodeauan cei mai buni oameni”

Julia Child

 1. ” Lasa hrana sa iti fie medicament si medicamentul hrana”

Hippocrate

 1. ” Trebuie sa mancam ca sa traim, nu sa traim ca sa mancam”

Moliere

Masa tradiționala de Paște

Masa traditionala de Paște este luata in familia noasta in dimineata de Duminica (prima zi de Paste) dupa venirea acasa de la Sfanta Slujba a Învierii. În aceea dimineață, toata familia gustă întâi din bucatele existente într-un coș pregătit cu multă migală de mama de care a avut grijă, fie, așa cum spune in rugaciunea specială a bucateleo din ziua de Paște , carne, oua roșii și pască dar și cozonac

Dupa gustatrea din bucatele sfintite este luata masa propriu zisa de Paste este alcatuita din preparate nelipsite: drob, ciorba, friptura de miel, oua rosii, cozonac si pasca.

Pe masa intr-un vas este graul fiert de pus la incoltit de vreo doua, trei saptamani inainte si care acum masoara circa 20-25 centimetri. Acestea simbolizeaza inoinrea omului, Invierea lui Hristos dar si venirea primaverii.

Chiar daca masa din prima zi de Paste este predestinata, restransei, parintii mei intodeauana impart din bucatele traditionale si celor aflati in nevoie

Prima data membrii familei mele ciocnesc oua rosii si se saluta in mod traditional ” Hristos a inviat” ” Adevarat a inviat”.

De mic copil prima zi de Paste mi-a crea emotii nebanuite cum banuesc ca simt toti oamneii

Acel fir sfant al Invierii lui Hristos cred ca se salasueste atunci peste intreaga omenire.

 

Butnaru Elena, 82 ani

Loc. Moldova Sulita

Masa traditionala de Craciun

Ce poate fii mai frumos decat un Craciun alaturi de cei dragi in jurul bradului ascultand colinde in ziua din ajunul Craciunului mancand bucate traditionale romanesti. Imaginea perfecta a unui Craciun desprins, parca din basmele copilariei este defapt realitatea satelor din mediul rural.

La noi in Bucovina pana de Craciun, oamenii postesc, astefel preparatele de fruct sunt asezate pe prisma sub fereasta, fara ca cineva sa se atinga de ele.

Gospodinele pregatesc in ultimile zile de post galuste, bors de putina, rasoluri cu hrean, ciorba de costita ajumata inacrita cu bors de putina, tochitura si cozonacii sunt doar cateva din preparatele pentru masa de Craciun.

Chisca este nelipsita pe masa de Craciun, alaturi de carnatii afumati, toba si raciturile din porc. Cozonacii sunt preparati in ajunul Craciunului cu nuca, mac, stafide si cacao.

In concluyie este important sa subliniem urmatoarea idee, ca desii ne pregatim indelung cu bucate si bauturi alese poporul spune ca ”Craciunul este al satulului, iar Pastele al fudulului.” Craciunul nu este doar o sarbatoare al imbresmei cu toate ca se consuma in acesata perioada multe bauturi, multe mancaruri grase, multe dulciuri stropite cu vin si alte bauturi ci mai ales o bucurie sufleteasca intr-ucat tot crestinul se gadeste impreuna cu cei din familie la acest eveniment cosmic, ceresc si pamantesc, Nasterea Pruncului divin in pestera saraca din Betleem. E important sa ne gandim ca in zilele Craciunuluidar si cu cateva saptamani mai inainte(de pe la Sfantul Nicolae) auzim in biserica acele cantece inaltatoare pe care si ingerii le canta in ceruri ”Slava intr-un cel de sus, lui Dumnezeu pace intre vremuri bunavoire”

In vechime, romanii nu se ajezau la masa festiva de Craciun decat dupa ce participau la Sfanta Liturghie, imparasindu-se, luand anafura si aghiazma dand Slava lui Dumnezeu pentru toate.

 

Masa traditionala de Boboteaza

In ajunul bobotezei se pregateste o masa la fel cu cea de Craciun in cea mai curata camera se asterne o fata de masa aleasa special pentru acel moment. Sub fata de masa se pune fan sau otava iar pe colturile mesei se pun cate un drob mic de sare. Pe masa cu fan acoperita cu fata de masa se aseaza 12 feluri de mancare coliva indulcita ci miere, bob fiert, galuste, bors de fasole, bors de peste sau peste prajit, placinta de post umpluta cu varsa acra si placinta cu mac.

Pana la sosirea preotului cu chiuralesa nimeni nu se atinge de manacare iar imediat dupa sfintirea mesei o parte din manacare sunt date animalelor pentru a fii protejate de boli si bune de munca. Dupa ce preotul stropeste cu aghiazma intra in casa gospodinelor fiind invitat sa stea la masa asezati pe laita. Sub laita erau asezate din timp boabe de porumb ca sa stea ” clostile pe oua” si busuioc ca sa ”vina petitanii” busuiocul acesta este folosit mai tarziu in descantecele de dragoste. In semn de rasplata se dau bucate omului care insotste preotul, bani pentru preot, nuci, mere si covriji copiilor care insotesc preotul pentru a striga ”chiuralesaa”

Iar pe crucea preotului gospodina casei aseaza cel mai frumos prosop cu model traditional

Butnaru Elena, 82 ani

Loc. Moldova Sulita

 

 

1 Ce rol avea masa pentru fiecare familie?.

Masa in familie avea rolul de a ne uni in timpul zilei.

 1. Existau reguli de asezare a membrilor familiei la masa?

Exista..copii se asezau in latura mesei si mama cu tata la capat.Fiecare avea locul lui.

 1. Cate feluri de mancare se pregateau intr-o zi obisnuita/ intr-o zi de sarbatoare?

Mancam doua feluri de mancare: borș, supa, mamaliga cu branză si lapte acru. La sarbatorile mari se pregateau mai multe mancaruri: supe ori borșuri, friptura, cozonac si placinte. Nu foloseam cutite sau furculite.

 1. Erau un ritual al mesei?

Da exista , mama ne spunea mereu ca inainte de orice masa se face rugaciune.

 1. Cine pregatea masa?

Bucatele erau puse de mama ,ea intotdeauna ne facea mancare si avea mare grija ce pregatea.

6, Care era mancarea de baza?

Cand eram mici eu si frati mei mancam mai mult lapte ,atunci cand tata taia un vitel mancam carne ,aveam si branza si barabule .

 

 1. Ce pregateati la sarbatorile de iarna?

De Craciun pregateam 12 feluri de mancare de post …se puneam 12 feluri pentru fiecare luna din an. De Paste tata de fiecare data taia cate un miel si mancam

Cules de Țaranu Lavinia de la Țăranu Stefania, 74 ani.

Loc. Breza

 

Obiecte din bucatatrie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glosar

 • Babe-aluat de cozonac ce a fost copt intr-o forma rotunda de lut. Dupa coacere prezinta o gaura in mijloc;
 • Balmos-mancare ciobaneasca facuta din cas dulce de oaie, fiert in lapte cu putin malai;
 • Barabule-cartofi;
 • Batalau-culiser;
 • Barbanta-vas din lemn de forma unui butoias in care se pastreaza lapte si branzeturi;
 • Birghidau-bat cu o rotita la un capat cu care se bate in putina laptele inchegat;
 • Blide-farfurii, boluri;
 • Borsanca-putinca din lemn in care se tine borsul acru;
 • Bors-zeama acra preparata din tarate de grau sau secara;
 • Budaca-recipient mare folosit la depozitarea verzei murate sau a muraturilor;
 • Caus-vas de lemn in forma de cupa sau de lingura mare, folosita pentru a lua apa, dfaina, graunte etc;
 • Canegli-reteta traditionala de bulgari fierti din cartofi batuti amestecati cu faina si ou;
 • Chiroste-coltunasi umpluti cu branza, maremelada;