Prăjituri tradiționale

Alivinca (Alivanca)

  • Ingrediente:

– 2 cani de lapte acru

– 2 cani de faina de porumb amestecat cu faina de grâu

-o linguriţă de bicarbonat stins cu oţet

-1 ou

– o cana de zahar

– sare

 

  • Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele, se bat cu telul. În tava se pune ulei si se toarna amestecul. Cand se rumeneste pe margine se scoate din tavă si se serveste cu smântană si zahar.

Vaman Domnica, 63 ani

Comuna Frumosu, Deia

Chiroste:

  • Ingrediente:

– 500gr de faina

– 1 lingurita

– apa calduta

-300 gr urda un pic acrisoara

– 150 gr zahar

– 2 oua

– 1 praf de scortisoara

 

  • Mod de preparare:

Din faina, sare, si apa se face un aluat destul de tare. Urda, zaharul, ouale si scortisoara se amesteca foarte bine. Din aluat se intinde o foaie foarte subtire si se taie bucati patrate. Umplutura se ia cu lingura si se pune in fiecare patratel. La final se lipesc foarte bine patratelele. Intre timp intr-un ceaun se pune apa la fierta cu putina sare. Cand apa fierbe se adauga chirostele una cate una. Se lasa la fiert cam 40 min, in functie de cum arde focul. Se servesc cu smantana si scortisoara dupa gust.

Cules de la Erhan Mihaela, 69 ani.

Sadova.

Poale-n brau

  • Ingrediente:
  • Aluat:

– 500gr de faina

-240 ml de lapte

– 7 gr drojdie deshidratata

– 2 oua

– 50 gr de unt

– 80 gr zahar

– un varf de cutit de sare

– coaja rasa de la portocala.

 

 

Turtite cu jumari:

  • Ingrediente:

– 500gr de untura

– un pahar de smantana

– putin bicarbonat stins cu otet

– 250 gr. de zahar

-2 oua

-jumari

-faina cat cuprinde

  • Mod de preparare

Se bat ouale cu zaharul, se pune untura, smantana se framanta bine, se pune jumatate si se framanta un aluat moale sa nu fie vartos, se lasa la dosopit, se face foaie si se taie cu forma, se pun la copt. Dupa ce s-au copt se dau prin 200 gr. zahar pudra.

Malai

  • Ingrediente:

– 500gr faina de porumb

-100 gr faina de grâu

-200gr griş

-4 oua

-300 gr branza de vaca

-500gr iaurt

– 1 lingurita de bicarbonat stins cu otet

-sare

 

  • Mod de preparare:

Se bat ouăle , se aduga branza data prin sita, faina de porumb, de grau, grişul, si iaurtul dar si sarea si se amesteca compozitia cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza.

Apoi, adauga compozitia intr-o gtava unsă cu unt si presarata cu faina. Se coace 40 min. Se serveste calda cu smantana si zahar sau iaurt.

Hutopia Veronioca

Comuna Izvoare Suceava

Malai cu mac ( inlocuia odinioara painea)

  • Ingrediente:

– o jumatate de kg de faina de malai oparita cu apa clocotita

– sare

– 2-3 linguri de zahar

– 2 linguri de mac

– faina de grau

– drojdie cat o nuca

– 6 linguri de ulei

  • Mod de preparare:

Malaiul oparit se amesteca cu faina de grau, dupa ce sa mai racit se adauga uleiul, drojdia dizovata in apa calduta cu 2-3 linguri de zahar, macul. Se face o coca la fel ca la paine si se da la cuptor.

Cules de Suhani Maria-Luisa de la Vermesan Raveica.

 

 

Canegli

  • Ingrediente:

-Barabule puse la fiert

– Pasate si lasate la racit

– Faina cat cuprinde

-1-2 oua

  • Mod de preparare.

Se framanta un aluat potrivit, se fac bilute si se pun in apa la fiert cateva minute. Se pune ulei si zahar pe deasupra.

 

Cornulete cu gem

  • Ingrediente:

– făină

– untură

– 1 ou

– zahăr

-drojdie

 

  • Mod de preparare:

Se face aluatul apoi se lasă o jumatate de oră, dupa care se intinde cu sucitorul apoi se taie. Fiecare bucată taiată este umpluta cu gem apoi sunt puse la cuptor.

La sfârșit se presoara putin zahăr pudră si vanilie peste.

 

Covrigi de post cu bors de putina

  • Ingrediente:

– un pahar de untură

– un pahar de borș de putină

– drojdie cat o nucă

– faina cât cuprinde

 

Mod de preparare:

Se omogenizeaza toate la un loc, aluatul obtinut se intinde cu sucitorul o foaie subtire si se taie triunchiuri pe care se pune cate o gramajoara de magiun de prune dupa care se ruleaza si se baga la cuptor a foc iute. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat

Morosan Maria, 74 ani

 

Invartita cu mac:

  • Ingrediente:

– 3 cani de faina

– 1 cana de lapte

– 3 oua

– 1 cana de zahar

– 1 lingura de drojdie

– 3 linguri ulei

– 500gr seminte de mac

– coaja de la o lamaie

– sare

  • Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, doua oua, cana de lapte, o cana de zahar, drojdie, ulei si se lasa la dospit 2-3 ore. Separat se macina macul si se pune la fiert. Cand s-a inchegat se ia de pe foc, laptele si zaharul ramas amestecand in continuare. Se intinde o foaie de aluat groasa de un centimetru unde se adauga umplutura si se invarte foaia. Se unge cu ulei tava de cozonac se aseaza invartita, se unge cu ou si se da la cuptor la foc mare si se lasa pana se rumeneste.

 

Pogaci pe plita:

  • Ingrediente:

– 500gr de faina

– 12 gr de sare

– 250 ml de apa

– 1 lingurita de zahar

– 1 cub de drojdie

 

  • Mod de preparare:

Se face un aluat normal de paine care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Apoi impartim aluatul in tri bucati in trei parti egale se ia o bucata si se intinde cu mana si apoi se pune pe plita sa se coaca.

Cules de la Cojocar Maria

Compoturi:

Chisalita:

Ingrediente: Se iau prunele spalate bine. Se pun la fiert intr-o oala cu apa, cand fierbe apa se pun prunele se fierb pana incep a crăpa se dă la rece, se pune zahăr si se mănâncă.