Produse din carne

Produse din carne din Bucovina

 

Cârnați:

Ingrediente: carne de porc, slănină, maţe de porc, usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: Se dă carnea cu slănina prin mașina de tocat; usturoiul se pisează; se amestecă ingredientele; se pune sare și piper; se pune umplutura în chişcărniţă si se umple cârnaţele de porc; apoi cârnaţii se afumă în afumătoare.

Chişcă:

Ingrediente: plămâni, cap, șorici, rinichi (de porc), orez;
Mod de preparare: se fierb plămâni, capul , șorici și rinichi de porc; se fierbe orezul separat; se dezghioacă (se scoate) carnea de pe ciolane ; se dă prin mașina de carne; se adaugă orezul, sarea dar și piperul; se pune în chișcărniță și se umple mațele apoi se fierb.

 

Tobă:

Mod de preparare: se face din carne de porc; se pune la fiert limba, șoricii, rinichii, carnea se fierbe foarte bine, se dă la rece după ce s-a racit carnea se taie feliuțe, se amestecă cu sare, piper si puțin usturoi și zeama de la fiert carnea. Se pune mațe groase sau mațe din stomacul porcului. Se dă la rece și apoi se afumă.

 

Răcituri:

Ingrediente: carne, cap, urechi, copite (de porc), morcovi, ceapă, usturoi;
Mod de preparare: se pun toate ingredientele la fiert; se fierb foarte bine ; se dezghioacă (se scot) carnea de pe ciolane ; se taie morcovii; se adaugă usturoiul măcinat, sare, piper; se pune carnea in blide (castroane) apoi peste ea se adaugă zeamă și se lasă 12 ore la rece pentru a se întarii.

Hotea Maria 74 ani, Câmpulung-Moldovenesc

Tochitură

Ingrediente: carne, cârnați afumați, untură, sare, piper, usturoi, apă.
Mod de preparare: într-un ceaun de tuci se pune toată carnea tăiată bucăți. După ce este aproape fiartă în întregime se adaugă cârnați bucăți. Între timp se învârte și se adaugă mirodeniile după gust până scade apa si rămâne sosul.
Se servește cu mămăliga de barabule si branză de oi sau de vacă frământată.

Marocico Diana Maria, Bunica: Hutopila Veronica, Comuna Izvoarele Sucevei.

 

Scrob

Mod de preparare: se scoate carnea prăjită din untură, se pune la încălzit. Separat de bat 4-5 ouă și se pun peste carnea încinsă. Se mănâncă cu mămăligă și brânză de oi.

Niga Veronica, loc. Frumosu, 66 ani.